Navigation Menu+

Co to jest bromelaina?

Data publikacji 7 Sie 2018 / Emil Nowak / Zdrowie |

Z ostrymi liśćmi i grubą skórą – ananas może być równie przerażający jak jeżozwierz. Jednak ten owoc jest równie odurzający, z powodu soczystego, słodkiego i złotego miąższu. Większość ludzi nie zdaje sobie sprawy, że ananas ma wiele korzyści zdrowotnych. Nie powinien być więc stosowany tylko jako dodatek do tropikalnych drinków. Ze względu na potężne enzymy, które zawiera ananas, zwłaszcza enzym trawiący białko o nazwie bromelaina – ten pyszny owoc jest dosłownie lekarstwem.

Co to jest bromelaina?

Ananas, pochodzący z Ameryki Południowej, ceniony składnik hawajskiej medycyny, jest jednym z najbogatszych źródeł, enzymu bromelainowego. Składa się on z kilku endopeptydaz i związków, takich jak fosfataza, glukozydaza, peroksydaza, celuluza, escharazy i inhibitorów proteaz. Zwykle bromelaina sprzedawana w formie ekstraktu lub suplementu, odnosi się do enzymów ekstrahowanych z pędów lub rdzeni ananasów, a nie ich miąższu.

Stosowany powszechnie jako naturalny środek do leczenia wszystkiego od niestrawności do alergii, ananas jest pełen nie tylko tego enzymu, ale również witaminy C i B1, potasu, manganu i składników odżywczych. Ananas ma wiele zalet, a jego prawdziwym sekretem jest bromelaina.

Zalety zdrowotne bromelainy

W medycynie ten fascynujący związek był tradycyjnie używany jako silny środek przeciwzapalny i przeciwobrzękowy. Badania wykazały również, że ma on właściwości fibrynolityczne i przeciwzakrzepowe, co oznacza, że pomaga zapobiegać powstawaniu zakrzepów i obrzęków. W przeszłości ten enzym był również stosowany jako środek zmiękczający mięso. Pomaga on bowiem łagodzić  i rozluźniać napięte mięśnie, hamować stan zapalny i rozrost tkanki łącznej. Co więcej, ostatnie badania wykazały, że enzym ten hamuje przerzuty w płucach, co sugeruje, że bromelainę można stosować w leczeniu różnych chorób, w tym raka.

Jest również stosowana w leczeniu:

  • uszkodzeń tkanki łącznej,
  • zwichniętych kostek,
  • nadwyrężonych ścięgien,
  • alergii,
  • zapaleniu stawów, bólu stawów i choroby zwyrodnieniowej stawów,
  • problemów z trawieniem, takich jak zgaga czy biegunka,
  • zaburzeń sercowo-naczyniowych,
  • astmy,
  • chorób autoimmunologicznych,
  • nowotworów,
  • zapalnej choroby jelit,
  • infekcji zatokowych, takich jak zapalenie oskrzeli i zapalenie zatok,
  • urazu chirurgicznego i powolnego gojenia się ran lub oparzeń skóry,
  • słabego wchłaniania się leków, zwłaszcza antybiotyków i objawów, związanych z przyjmowaniem leków.

Dlatego warto regularnie jeść owoce tropikalne, a przede wszystkim ananasa, aby dostarczać naszemu organizmowi ten enzym.

Temat bromelainy poruszony został również na serwisie altruismonline.com – dedykowanym poradom zdrowotnym