Navigation Menu+

Czy cukier to też narkotyk?

Data publikacji 30 Paź 2016 / Adam Sadowski / Lifestyle, Zdrowie |

Nie od dzisiaj wiadomo, że cukier sieje spustoszenie w naszych organizmach. Zostało już to udowodnione naukowo i można również znaleźć szereg badań potwierdzających ową tezę. Skoro poznaliśmy prawdę na temat tego, czym jest cukier, nasuwa się pytanie – dlaczego tak trudno z niego zrezygnować? Odpowiedź jest dość szokująca. Otóż cukier silnie uzależnia i nawet wręcz ogłupia nasz umysł i ciało. Dzieje się tak, ponieważ cukier zawiera opioidy, te same co w alkoholu czy narkotykach. Dlatego też tak trudno jest wytrwać w cukrowym detoksie i wyeliminować go z naszego życia.

Opioidy są naturalnymi substancjami, które pobudzają receptory opioidowe. Wyróżniamy też opioidy syntetyczne i półsyntetyczne. Ich działanie ma największy wpływ na ośrodkowy układ nerwowy. Cukier zawierający więc w swoim składzie opiaty, zwiększa odczucie euforii, zmniejsza uczucie bólu, wzmaga senność i ociężałość. Ciągłe przyjmowanie opiatów prowadzi do uzależnienia i zaczynamy potrzebować ich coraz więcej. Dlatego cukier pozostaje wciąż na topie. Jest łatwo dostępny, tani i oficjalnie nie został nazwany narkotykiem. Bardzo zachęcający jest fakt, że możemy sobie opiatami ulżyć w bólu życia codziennego. Cukier niestety daje chwilowe i tylko pozorne szczęście.

Na dłuższą metę się nie sprawdzi, a dodatkowo pozostawi wiele negatywnych skutków ubocznych, które niestety mogą być długotrwałe. Aby przekonać się, czy cukier stał się naszym uzależnieniem, należy się przyjrzeć charakterystycznym objawom. Należą do nich chroniczne zmęczenie, bóle głowy, ciągłe myślenie o zdobyciu i zażyciu narkotyku, izolacja społeczna oraz zmiany osobowości, zapominanie, obrzęki, nudności, drżenie rąk, utrata masy ciała, nerwowość, bezsenność czy też słaba wydajność. Gdy chcemy odstawić cukier należy się spodziewać reakcji obronnej organizmu uzależnionego od opiatów. Są nimi biegunka, nudności, wymioty, zmiany nastroju, zaburzenia snu, bóle mięśniowe i stawowe, gorączka, niepokój, pobudzenie, ziewanie, łzawienie, wzrost ciśnienia i wiele innych. Im cukier częściej gościł na naszych stołach, tym powyższych dolegliwości więcej. Najgorsze są pierwsze dni, więc warto się porządnie zmobilizować i nie dać za wygraną do końca.

Podesłał: https://cookandlove.pl/cukiernice.html